Za oknami jesień w pełni, od kilku dni mamy już nocne przymrozki. Na drzewach pięknie czerwienią się rajskie jabłuszka. Małe kuleczki wyglądają ślicznie pośród liści. Wianek z rajskich jabłuszek dziś ozdobi świeczkę, jeszcze tylko kubek gorącej herbaty i nic więcej do szczęścia dziś mi nie potrzeba.
Te czerwone jabłuszka ślicznie wyglądają na stole.
Rajskie jabłuszka nie tylko ładnie wyglądają, ale kandyzowane w słodkim syropie są smaczne. Mają słodki, lekko cierpki smak. Można je używać w kuchni do dekoracji deserów i ciast.
Oto przepis:
Rajskie jabłuszka w syropie
Składniki:
- 1 kg rajskich jabłuszek z ogonkami,
- 0,7 litra wody
- 750 dkg cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Wodę wlewamy do garnka i dodajemy cukier. Jabłuszka płuczemy, nakłuwamy szpilką i wrzucamy do garnka. Gotujemy chwilę, zaledwie parę minut, na koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Jabłuszka przekładamy do małych słoików i zalewamy gorącym syropem. Słoiki zakręcamy i odstawiamy dnem do góry, na drugi dzień zagotowujemy i wynosimy do spiżarni. Zimą wykorzystamy jabłuszka do dekoracji potraw, a słodki, lekko cierpkawy syrop dobrze smakuje rozcieńczony wodą.
Zachęcam do spróbowania :))
Pięknie zaaranżowałaś jabłuszka, rajski widok.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.:)
Dziękuję bardzo. To te jabłuszka tak mnie zainspirowały i smakiem i widokiem. Pozdrawiam serdecznie :))
UsuńJakże urocze! Prawdziwa jesień, w pełnej krasie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje. Lubie taką rajską jesień. Pozdrawiam cieplutko :))
Usuń