niedziela, 9 sierpnia 2015

Arbuzowe frappe

 Upały nie odpuszczają. Dziś temperatura w cieniu osiągnęła prawie 40 stopni. Prawdziwe tropiki, tak cudne na wakacjach gdzieś nad jakimś południowym morzem, ale nie w mieście. Upalna pogoda sprawiła, że od rana szukam ochłody.
 Arbuzowe frappe jest idealne na letnie orzeźwienie. Przygotowuje się je szybko, a jeszcze szybciej wypija. Dodaje do niego Schweppesa, bo arbuz po zmiksowaniu traci zdecydowanie na smaku, Schweppes doskonale podkręca smak arbuza. Można użyć zamiast niego tonik, a miód w przepisie jest dla wielbicieli słodkości.



Składniki:
  • arbuz,
  • cytrynowy Schweppes,
  • lód,
  • łyżeczka miodu
Przygotowanie
Arbuz chłodzimy w zamrażarce, a gdy jest prawie zamarznięty miksujemy. Lód kruszymy, przekładamy do wysokiej szklanki,  dodajemy miód i arbuza. Uzupełniamy cytrynowym Schweppesem.




1 komentarz: