Własne przetwory to skarb. Docenia je każdy, kto czyta etykiety produktów spożywczych. Wystarczy choćby zobaczyć skład na opakowaniu dżemu. Sama nie mogłam kiedyś uwierzyć, że dżem niektórych znanych marek zawiera góra 40 % owoców, a w tańszych dżemach owoców jest jeszcze mniej.
Wrzesień to czas zbioru winogron. W tym roku są one wyjątkowo słodkie, bo lato było upalne i grona wygrzały się w słońcu. Zrobiony sok wyszedł pyszny, słodki i pachnący słońcem. Zanim słoiki z sokiem trafią do piwnicy, zawsze je opisuję. Dzięki temu zawsze szybko mogę odnaleźć na półce to, czego potrzebuję. Najprostszym sposobem opisywania słoików z przetworami jest oznaczenie ich na papierowych serwetkach. Wystarczą do tego zwykłe, białe, papierowe serwetki i gumki recepturki. Na serwetce wystarczy długopisem dopisać rok i nazwę. Jest to bardzo praktyczne również dlatego, że zabezpiecza słoik przed kurzem.
Gdy mamy więcej czasu, możemy przygotować ozdobne etykiety. Na słoiki wystarczy nakleić ozdobne karteczki, a serwetki owinąć sznurkiem, tasiemką lub koronką. Ja użyłam do tego rafii, dzięki czemu słoiki wyglądają całkiem naturalnie.
Tak ozdobione słoiki mogą być ciekawym prezentem, a postawione w kuchni wyglądają interesująco.
Tak ozdobione słoiki mogą być ciekawym prezentem, a postawione w kuchni wyglądają interesująco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz