Składniki:
- 1 i 1/2 opakowania biszkoptów,
- 2 łyżeczki kakao,
- czubata łyżka masła,
- żelatyna,
- 150 gramów białego sera,
- 1/2 litra śmietany kremówki,
- żelatyna do deserów,
- cukier puder,
- 2 opakowania jagód, czyli około 500 gram,
- 3 galaretki o smaku owoców leśnych
Galaretki rozpuszczamy w około 600 ml wody. Biszkopty kruszymy drobno, ja używam do tego rozdrabniacza. Dodajemy kakao, miękkie masło i około 1/3 szklanki rozpuszczonej galaretki. Wyrabiamy ciasto i wylepiamy nim blaszkę, a następnie wstawiamy do lodówki.
Połowę jagód rozgniatamy i dodajemy połowę galaretki, tężejącą masę wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki. W tym czasie ubijamy kremówkę, dodajemy cukier i biały ser, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i wylewamy masę na blachę, wcześniej upewniając się, że galaretka stężała. Ciasto ponownie wędruje do lodówki. Gdy masa stężeje wylewamy na nią pozostałą galaretkę, dodajemy resztę jagód i ponownie schładzamy. Po kilku godzinach schładzania ciasto jest gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz