sobota, 8 sierpnia 2015

Jagodowy sen

Jagodowy sen, to ciasto nadające się na letnie upały. Szybko się je przygotowuje, nie wymaga pieczenia, a przy tym bosko smakuje. Jest łatwe do przygotowania.

Składniki:
  • 1 i 1/2 opakowania biszkoptów,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • czubata łyżka masła,
  • żelatyna,
  • 150 gramów białego sera,
  • 1/2 litra śmietany kremówki,
  • żelatyna do deserów,
  • cukier puder,
  • 2 opakowania jagód, czyli około 500 gram,
  • 3 galaretki o smaku owoców leśnych
Przygotowanie:
 Galaretki rozpuszczamy w około 600 ml wody. Biszkopty kruszymy drobno, ja używam do tego rozdrabniacza. Dodajemy kakao, miękkie masło i około 1/3 szklanki rozpuszczonej galaretki. Wyrabiamy ciasto i wylepiamy nim blaszkę, a następnie wstawiamy do lodówki.
 Połowę jagód rozgniatamy i dodajemy połowę galaretki, tężejącą masę wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki. W tym czasie ubijamy kremówkę, dodajemy cukier i biały ser, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i wylewamy masę na blachę, wcześniej upewniając się, że galaretka stężała. Ciasto ponownie wędruje do lodówki. Gdy masa stężeje wylewamy na nią pozostałą galaretkę, dodajemy resztę jagód i ponownie schładzamy. Po kilku godzinach schładzania ciasto jest gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz