środa, 14 października 2015

Rajskie jabłuszka

     Za oknami jesień w pełni, od kilku dni mamy już nocne przymrozki. Na drzewach pięknie czerwienią się rajskie jabłuszka. Małe kuleczki wyglądają ślicznie pośród liści. Wianek z rajskich jabłuszek  dziś ozdobi świeczkę, jeszcze tylko kubek gorącej herbaty i nic więcej do szczęścia dziś mi nie potrzeba.



      Te czerwone jabłuszka ślicznie wyglądają na stole.



     Rajskie jabłuszka nie tylko ładnie wyglądają, ale kandyzowane w słodkim syropie są smaczne.  Mają słodki, lekko cierpki smak. Można je używać w kuchni do dekoracji deserów i ciast. 




Oto przepis:


Rajskie jabłuszka w syropie

Składniki:

  • 1 kg rajskich jabłuszek z ogonkami,
  • 0,7 litra wody
  • 750 dkg cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny.
     Wodę wlewamy do garnka i dodajemy cukier. Jabłuszka płuczemy, nakłuwamy szpilką i wrzucamy do garnka. Gotujemy chwilę, zaledwie parę minut, na koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Jabłuszka przekładamy do małych słoików i zalewamy gorącym syropem. Słoiki zakręcamy i odstawiamy dnem do góry, na drugi dzień zagotowujemy i wynosimy do spiżarni. Zimą wykorzystamy jabłuszka do dekoracji potraw, a słodki, lekko cierpkawy syrop dobrze smakuje rozcieńczony wodą. 

Zachęcam do spróbowania :))



4 komentarze:

  1. Pięknie zaaranżowałaś jabłuszka, rajski widok.
    Pozdrawiam cieplutko.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. To te jabłuszka tak mnie zainspirowały i smakiem i widokiem. Pozdrawiam serdecznie :))

      Usuń
  2. Jakże urocze! Prawdziwa jesień, w pełnej krasie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje. Lubie taką rajską jesień. Pozdrawiam cieplutko :))

      Usuń