poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Faszerowane bakłażany

   Bakłażan zwany jest także oberżyną, czy gruszką miłości. To niesamowite warzywo, urzeka swoim wyglądem. U nas spotykamy zwykle bakłażany ciemnofioletowe i podłużne, podobne do cukinii. Ale  np. we Włoszech  na bazarach spotykałam odmiany w kształcie choćby kuli, w tak pięknych odcieniach fioletu, że nie można przejść koło nich obojętnie.

   Bakłażan jest niskokaloryczny, a dzięki wysokiej zawartości błonnika ułatwia trawienie. Jedzenie go dostarcza nam potasu, wapnia i magnezu. Warto więc sięgać częściej po bakłażany, tak popularne w kuchni śródziemnomorskiej ale i rosyjskiej.


Składniki:
  • 2 bakłażany,
  • szklanka ugotowanego ryżu,
  • upieczone mięso z kurczaka,
  • cebula,
  • czosnek,
  • suszone pomidory,
  • zioła prowansalskie,
  • oliwa Monini,
  • sól, pieprz


2 komentarze: